Forberedelser

Vinkjenner på rekordtid
Bok om vinsmaking
Kjøp boka

Deg selv:
Det er viktig at du er frisk og opplagt dersom du vil ha fullt utbytte av vinsmakingen. Selv en lettere forkjølelse vil påvirke smak og luktesansen din.
Ikke puss tennene den siste timen før vinsmaking, det vil helt klart påvirke smaksbedømmelsen. Bruk av tyggegummi, munnspray o.l. er også bannlyst. Sjokolade, sterkt krydrede retter og mat som inneholder eddik bør du også vente med til etter vinsmakingen.
Bruk av aftershave, parfyme og ikke minst røyking bør begrenses til et minimum.

Omgivelsene
Rommet bør være godt opplyst, men ikke opplyst av lysrør, det vil påvirke fargeopplevelsen. Ikke bruk kjøkkenet som "smakerom", iallefall ikke hvis du har en stek stående i ovnene, lukten vil distrahere deg. Du bør ha en hvit glatt overflate i rommet, slik at du kan vurdere fargen opp mot den. Et hvitt ark gjør nytten.

Temperatur på vinen
Det er viktig at vinen er riktig temperert. Hvitvin 10-12 grader. Rose vin 13-14 grader og rødvin 15-18 grader. Hetviner som portvin, sherry og madeira 16-20 grader.

Glassene
At glassene må være rene burde være en selvsagt ting, men faktum er at det ofte blir igjen mikroskopiske såperester dersom du bruker Zalo til oppvask. Skyll glasset mange ganger i kokende varmt vann og la det lufttørke. Du kan evt. bruke spesialrengjøringsmiddel tilsvarende det som brukes til å rengjøre vinleggingsutstyr, eller krystallsoda.
Glasset bør være "tulipanformet" d.v.s. innsnevret mot toppen.
Bruk klare glass. Farget glass vil ødelegge fargeinntrykket.
Skal du sammenligne flere viner, bør du bruke like glass
Fyll bare glasset 1/3. Da kan du "svinge" glasset for å frigjøre lukt, og det er også lettere å studere fargen.

Gå til Vinens utseende