Hvordan smake på vinen?

Vinkjenner på rekordtid
Bok om vinsmaking
Kjøp boka

Som de fleste vet er de forskjellige smaksløkene plassert på ulike "punkter" av tunga. Det er derfor viktig å "rulle" vinen rundt i munnen når vi smaker, slik at vinen fordeles og vi får et helhetsinntrykk.
Søtt smakes på tungespissen
Salt smakes på forsiden
Syre smakes på sidene
Bittert smakes bak på tunga

Resten av smakene registreres av nesen. Prøv å "slurpe" i deg vinen (noe som øker smaksoppfatelsen i nesen i og med at det tilføres luft) Prøv også å smake mens du holder deg for nesen. Du vil sannynligvis merke stor forskjell.

Hva er det vi prøver å finne fram til når vi smaker?
Tørrhet/søthet
Dette går på sukkerinnholdet i vinen. Er det restsødme i vinen eller er alt sukkeret utgjæret. Merk deg at høyt syreinnhold gjør vinen "sur" og kan få deg til å tro at vinen er tørrere enn den egentlig er.

Syrlighet/friskhet
Vin bør ha en del syre for at den skal oppfattes som frisk, men ikke for mye. Syre brytes ned når vinen lagres, så det kan lønne seg å lagre viner med mye syre, men det forutsetter at vinen i utgangspunktet er i balanse når det gjelder sødme, alkohol og glyserolinnhold. (se utseende "tårer"). Det er mye som påvirker vinens syreinnhold bla.a. druetype, hvor modne druene var når de ble høstet, klimaet de vokser under og årgangsforskjeller.

Fylde
Vinens fylde påvirkes i første rekke av "ekstraktene" eller smaken i druene. Den varierer med druetype, distrikt, årgang og framstillingsmåte. Også alkoholen kan sies å ha innvirkning på vinens fylde.

Garvesyre
Garvesyren kjennes tørr og snerpende, prøv å tygg på en druesten, så får du en følelse med hva det dreier seg om, og garvesyren kommer nettopp fra druens stener og skall. Garvesyren er viktig for vinens holdbarhet. Dersom vinen har mye garvesyre i seg vil den som oftest være lagringsdyktig. Når vinen lagres riktig, vil garvesyren danne nye forbindelser sammen med alkohol (estere) og vil også felles ut som et bunnfall.

Alkohol
Alkohol gir en følelse av varme, og den gjør vinen "rundere" og gir også ifra seg sødme.

Balanse
Balanse kan sees på som en sammensetnig av det forannevnte. Det er viktig at syre, sødme, alkohol og fylde står i forhold til hverandre. Helheten er altså viktig.

Ettersmak
Hvilken følelse sitter du igjen med etter at vinen er svelget. Er den frisk og behagelig og sitter igjen i lengre tid (15-20 sek er lenge). Eller legger den seg ganske fort. Ettersmaken sier en del om vinens kvalitet. En perfekt vin skal gi mye ettersmak.