Bedømmelse av vinenes utseende

Vinkjenner på rekordtid
Bok om vinsmaking
Kjøp boka

Fyll glaset ca 1/3. Bruk en hvit overflate som bakgrunn.
Start med vinens overflate. Den skal være blank og klar uten partikler som flyter rundt på overflaten. Er overflaten matt tyder det på feil på vinen. Det skal heller ikke være luftbobler i vinen (unntatt i musserende vin selvsagt). Bobler tyder på at det enten forgår en alkoholgjæring i vinen, eller at vinen ikke har vært fullstendeig fri for kullsyre når den ble tappet på flasker. Dersom vinen er uklar har du sannsynligvis ristet løs bunnfall i forbindelse med transport/åpning av flasken, men det er også eksempler på viner som "aldri" blir skikkelig klare.

Vinkrystaller
Det hender at vinen inneholder små krystaller, som kan se ut som ørsmå glassbiter. Det er vinkrystaller som kan felles ut når vinen kjøles ned. De smaker ingenting og er ufarlige.

Fargebedømmelse
Fargen på vinen gir en indikasjon på vinens alder. En rødvin går ofte fra purpur til rødt, til mursteinrød via mahogny og blir til slutt gulaktig. Når den begynner å bli gulaktig er den som oftest ødelagt. Brunfarge kan komme av at flasken er utsatt for varme (30 grader) eller at den er oksydert p.g.a. for mye luft i forbindelse med fatlagring.
Hvitviner har som oftest litt gult i seg, og hovedregelen er jo gulere, jo eldre er de, men tørre viner er som regle i utgangspunktet blekere enn søte, så det er ikke et sikkert tegn på vinens alder. Et grønnskjær er et tegn på at vinen er ung. Er vinen gulbrun er det et tegn på at den har vært lagret lenge på flaske og at den er, eller i ferd med, å bli ødelagt.

Fargedybde eller intensitet
Den avhenger av en rekke forhold. Druetype, vokseted d.v.s i første rekke klima, og tid for massegjæring (før skall og kjernes siles fra) er kanskje de viktigste. Fargen vil også variere fra årgang til årgang. Gode, varme år gir mørkere vin enn kalde og fuktige år. For å sammenligne fargedybde mellom forskjellige viner, er det viktig å bruke samme type glass, og passe på at glassene er nøyaktig like fulle. Se spesiellt på "ytterkantene" er kanten lys tyder det på en lettere årgang.
Tårer Sveiv vinen rundt i glasset, da vil du se at det dannes "tårer" på innsiden av glasset. Dette oljeaktige belegget skyldes alkohol, glyserol og sukker. Disse stoffene gjør vinen rund og bløt, men de er ingen garanti for at vinen er god. Det er vinens "balanse" som er det sentrale. En vin som inneholder mye sukker kan danne perfekte "tårer" uten at det nødvendigvis betyr at kvaliteten er god. Det man imidlertid kan si er at en vin uten tårer som regel vil være lett og tynn, og ha liten fylde og rundhet.

Gå til Vinens lukt