Vinens lukt, aroma og bouquet

Vinkjenner på rekordtid
Bok om vinsmaking
Kjøp boka

Aroma og bouquett
Lukten av vinen beskrives som aroma i unge viner og bouquet i eldre viner. På samme måte som fargen forandrer seg over tid, vil også lukten forandre seg. Man sier at vinen "åpner seg" når den modnes. Dette gjelder imidlertid ikke alltid. Billige viner bør ofte drikkes unge, fordi de profilerer på aroma og fruktighet og ikke på lagringsdyktighet.

Framgangsmåte for å teste bouquet:
Lukt på vinen når den er "flat" d.v.s. hell den direkte i glaset, ikke sving på glasset. Dann deg et inntrykk.
Deretter setter du glasset på bordet, hold i stetten og roter vinen rundt i glasset mens stetten hviler på bordplaten. Lukt. Det er viktig at du ikke lukter for lenge da vil smaksløkene "bedøves" av alkoholen. En rolig innhalering på 3-4 sek. er nok for å få et inntrykk.
Vent i 5 minutter og lukt igjen. Da har du gitt vinen mulighet til å reagere med luft, og utvikle seg videre, men lukten kan også ha blitt svekket på den tiden som har gått siden sist du luktet på vinen.

"Luktkategorier
Den lukten vi oppfatter deler vi inn i kategorier, slik at vi har et sammenligningsgrunnlag. De viktigst kategoriene er:
Blomster (rose, fiol o.s.v.)
Bær/frukt (solbær, kirsebær, banan, stikkelsbær o.s.v.)
Vegetabilsk (Furunål, sopp, dill o.s.v.)
Animalsk(lær, ull, stall, moskus o.s.v.)
Krydder (Kanel, pepper)
Tørket frukt (rosiner og nøtter)
Diverse Her finner du mye f.eks. eik, tobakk, kaffe, karamell, tjære
Hvis vinen lukter aceton er det et tegn på at den er iferd med å bli til eddik, og "muggen gammel kjeller" sier vi er korklukt. Andre ubehagelige lukter man kan oppleve er svovel, råtne egg og råtten frukt.

Luktintensiteten varierer i likhet med fargeintensiteten, og ting som påvirker intensiteten er druetype og druesammensetning, druekvalitet og hvor moden vinen er. En tommelfingerregel som går på alder er at unge viner lukter blomster og frukt, mens man i eldre viner assosierer smaken med tørket frukt eller animalsk (lær, ull o.s.v.).
Når du smaker vin prøver du å finne "kjente" lukter i den, jo flere du finner fram til, jo mer kompleks er vinen.

Gå til Vinens smak